CrossFit sko

Ét af de første spørgsmål jeg ofte modtager er dette:

“Hvilke sko er de bedste til CrossFit?” 

Og man kan mærke, at dette også nogle gange betyder: “Hvilket udstyr gør mig stærkere og bedre?”.

Når du er blevet bidt af CrossFit, så ved du også at det ikke kun er en træningsform. Som enhver anden interesse må man hurtigt indse, at det også er en udstyrssport man kan købe sig fattig i!

Så hvor skal man starte? Og, kan du bruge løbesko eller andre slags sko? Det vil jeg prøve at besvare her. 

Disclaimer: Det bliver et rigtigt politikersvar, for det er det er både et “ja” og “nej”.

Hvad er CrossFit sko

CrossFit er ekstremt alsidigt. 

Det ene øjeblik løfter du tunge squats eller dødløft, hvorefter du løber en tur som afsluttes med box jump og klatring i reb. 

Det sætter enorme krav til dig og dine sko. Du skal i hvert fald ikke klatre ret mange gange i reb før at du kan se at ikke-crossfitsko slides meget hurtigt. 

Som du måske kan fornemme, så kræver det ret meget stabilitet at lave så mange forskellige øvelser, og det er netop skoens fineste formål. Stabilitet.

Derudover, så er crossfit sko også udstyret med en gummisål, så du ikke glider på platformen eller når du hopper på en kasse. Og så er de bredere, da din fod udvider sig når du laver løft og lander fra et box jump. 

Til sidst, så er de designet til at være yderst holdbare. De er skoenes AK47 og den eneste grund til at folk udskifter dem er fordi at moden dikterer det. Ja, fashion er ret stor i CrossFit. 

CrossFit sko vs. løbesko

Jeg formoder at du kender til en løbesko og nok har haft flere par. 

Men en løbesko er designet til at være let, komfortabel og stødabsorberende. Der er selvfølgelig mange slags løbesko og nogle med lave hældrop, men jeg generaliserer her. 

Du kan også få sko til OCR, crosstraining og så videre. Fælles for alle sko er, at de er designet til formålet. 

Det er klart, at hvis og når du løfter tungere, så vil kravet til stabilitet øges. At løfte med et højt blødt hældrop svarer lidt til at squatte i sin seng

https://www.boxlife.dk/wp-content/uploads/2022/11/crossfitsko-vs-lobesko-1.jpg

Er CrossFitsko nødvendige

Hvis du lige er startet til CrossFit, så er der rigtig mange ting at lære. Nye udtryk, mange nye øvelser og måske skal du lige gøre træningen til en fast del af din ugentlige planlægning. 

 

Med tiden vil du få masser af forslag til hvilket udstyr du bør købe. 

 

I starten af CrossFit havde jeg kun mit håndklæde og toilettaske med til træning i en plasticpose. Nu slæber de fleste en duffelbag med fyldt med udstyr i. 

 

Tilbage i 2007 blev de første CrossFit Games afholdt. Og selvom der er løbet meget protein gennem åre(r)ne siden, så var det først i 2011 af de første specialsko til sporten så dagens lys. 

 

Og selvom der er sket meget, så var det stærke og dygtige atleter som deltog i de første år, hvoraf en af dem (Froning) stadig vinder hvert år. Og med alverdens udstyr kan jeg stadig ikke ramme de resultater de havde dengang. 

 

Her ses vinderne i 2009 i de sko de nu var komfortable i. 

https://www.boxlife.dk/wp-content/uploads/2022/11/Crossfitgames2009.jpeg

I 1936 fik Jesse Owens guld i 100m med en tid på 10,3 sekunder. Det gjorde han på løst underlag og i de allerførste pigsko verden havde set. Næsten et århundrede senere vil hans tid være den 9.-hurtigste i Danmark. Trods at træning, udstyr og underlag er blevet bedre.

https://www.boxlife.dk/wp-content/uploads/2022/11/Jesse-owens-pigsko.jpeg

Så er det nødvendigt? 

Nej. I hvert fald ikke i starten. Og i så fald, så kan træningssko, håndboldsko eller hvad du end har med et lavere hældrop være ganske fine. 

Vil du blive bedre? 

Jaeh… Du vil stå mere stabilt i dine løft, hvilket kan være mere sikkert. Skoene vil ikke gå i stykker så hurtigt. 

Men teknik og tålmodighed vil gøre dig bedre. Ikke skoene. 

Du vil få rigtig mange meninger om netop sko. Men din fod er unik, så det handler om den rigtige sko for dig. 

Når du først har erfaret at CrossFit er det rigtige for dig, så vil jeg anbefale et par sko til formålet. Men start med at nyd glæden ved denne alsidige træning fyldt med mennesker der vil dig det bedste. 

 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out