Genvejen til vægttab

https://www.boxlife.dk/wp-content/uploads/2022/11/overweight-man-closeup-belly-side-view-put-up-shirt-pinch-clap-belly-scaled.jpg

“Jeg er bare født med dårlige gener”

“Andre er bare slank af natur”. 

Nogle kan bare tømme en buffet og aldrig tage på. Kender du dem? De har bare en skyhøj forbrænding, mens du tager på af et par dybe indåndinger. 

Det er bare ikke fair. 

Det er dog fair at du tror på det. Den svære erkendelse er dog at vi mennesker er skabt stort set ens. Vi ligner ikke hinanden, men vores kroppe fungerer stort set identisk. Selvfølgeligt er der undtagelsere, men oftere ikke.

Så hvad kan årsagen være til at du kan spise det præcis samme som en anden og enten tage på eller have svært ved at tabe dig. Måske træner du sammen med en ven eller veninde, og du kan ikke forstå at der intet sker? 

Der er faktisk en grund til det. Og det skyldes årsager som du måske ikke kender til, for årsagen er hverken i træningscentret eller forbrændingsevnen. 

Årsagen til at andre kan virke til at forbrænde mere, skyldes et generelt højere aktivitetsniveau. Din ven har måske en hund, som der jo også skal motionere, eller en anden fritidsaktivitet som kræver bevægelse – eller bare super svært ved at sidde stille!

Træning er ikke nok

Når vi træner, så er det begrænset hvor mange kalorier vi forbruger. Vi bruger mere tiden på at gøre vores kroppe stærkere, hvilket skaber en lidt højere forbrænding. Men ikke meget… 

Den energi vi bruger ved træning udgør ikke det store i det samlede kalorieregnskab. Selve træningen udgør ca. 15-30% af energiforbruget , så der skal mere til. 

Så lad os antage at du har et skrivebordsjob. Du kører måske til arbejdet i en bil eller offentlig transport. Du sidder ned en stor del af din arbejdsdag og kører derefter hjem. Der er sikkert nogle aktiviteter i løbet af dagen, men inden du har fri har du ikke brugt meget energi. 

Der er ingen tvivl om at træning gør din krop stærkere, men hvor skal vægttabet så komme fra? 

https://www.boxlife.dk/wp-content/uploads/2022/11/b5d-400×390.jpeg

NEAT

Ja, som jeg skrev tidligere, så handler det om aktiviteter i dagligdagen. Bedre kendt som NEAT: Non-Exercise Activity Thermogenesis. Det er nemmere at bare kalde det NEAT. 

Det er alle aktiviteter i dagligdagen som kræver energi. Det kan være at gå med hunden (også selvom du ikke har en), cykle, havearbejde, lege med børnene, gøre hovedrent og meget andet. Alt det vi ikke forbinder med træning. 

Så alt det vi forbinder med træning, kaldes EAT: Exercise Activity Thermogenesis. 

Kig derfor på din ven eller venindes livsstil. Måske cykles der til arbejdet. Jobbet kan være mere aktivt, eller han/hun er god til at hæve skrivebordet. Din ven bruger trapperne hver gang, cykler hjem, lufter hunden, tager måske ned og underviser i en idrætsforening eller laver havearbejde. 

Og oveni det kommer træningen. 

Alt det kan skabe en forskel på op til 2000 kalorier!. Det giver altså ret meget rum til en dessert med top på. 

Genvejen til vægttab

Ønsker du at tabe dig og har trænet og trænet uden resultater? Så kan løsningen hurtigt findes ved at ændre nogle af dine daglige og ugentlige vaner. 

Eksempelvis: 

  1. Gå en tur. Ja, det virker oplagt, men sluk nu for streamingtjenesten og giv dig selv en pause. Tag evt. en særlig person med i hånden og dyrk den gode gamle samtalekunst. 
  2. Brug cyklen. Har du en havelåge stående? Så få den lige shinet op og kør til supermarkedet eller jobbet næste gang. 
  3. Hæv dit skrivebord på arbejdet. 
  4. Tag trapperne. ALLE steder. Vær det gode eksempel. 
  5. Havearbejde eller rengøring. Det ene kræver en have, men det andet skal alligevel gøres. 
  6. Leg med børnene. Altså ikke et spil, men tumleleg. Det er godt for alles udvikling. 
  7. Gå op og handle. 

Og jeg kunne blive ved, men jeg tænker at du godt ved hvor jeg vil hen?! 

https://www.boxlife.dk/wp-content/uploads/2022/11/happy-family-silhouette-sunset-scaled.jpg

NEAT + træning virker

Det rigtig gode ved NEAT er at det ikke kræver så meget tid. Og jeg får det selv mentalt bedre af at få noget for hånden. 

Og NEAT føles ikke som træning, men er en del af hverdagen. Børnene er der, så det er sjovere for alle med lidt leg. Hunden skal luftes alligevel. Støvet skal også fjernes og arbejdet skal laves på et hævet eller sænket skrivebord. 

Hvem ved? Måske bliver det ligefrem sjovere at støvsuge når du nu ved at det forbrænder kalorier? 

Træning kan være sværere at få ind i en travl hverdag, hvilket jeg tidligere har skrevet om. Men ved at implementere de små vaner kan det hele måske være sjovere, for så kan du blive den der irriterende person der kan spise alt uden at tage på. 

Og det er ret fedt. 

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out